Vivim en una societat on cada vegada els itineraris formatius són més valorats i la recerca de feina és més difícil. Elements com la competitivitat acadèmica encapçalen l’ordre del dia en el procés d’inserció laboral. És per això que programes com els Singulars que ofereix el SOC (Servei d’Ocupació de Catalunya), enfocats a joves, esdevenen elements de transformació. Aquests ofereixen l’oportunitat, a les persones participants, de poder traçar un recorregut formatiu i/o laboral adequat a les seves necessitats, coherent amb la realitat de cadascú i adreçat a què cada persona pugui assolir els seus propis objectius.
És en aquest mateix context, doncs, on destaca la importància de la col·laboració i el treball en xarxa entre els i les professionals del nostre sector.
Cal impulsar les sinergies generades entre la nostra figura com a tècnics i tècniques orientadors/es i els equips d’altres projectes o serveis que també atenen jovent del nostre programa.
En el procés per definir el recorregut formatiu i/o laboral, el treball en xarxa entre professionals i entitats no només multiplica l’eficàcia de les accions i les intervencions que desenvolupem amb el mateix jovent, també enriqueix molt més l’acompanyament que fem al llarg del procés i es potència el desenvolupament personal que poden arribar a tenir les persones participants en el programa.
La importància del treball en xarxa.
En primer lloc, aquestes col·laboracions, ens permeten que la intervenció que realitzem pugui ser el màxim de personalitzada. És a dir, a través del contacte, el treball en equip i l’intercanvi d’informació podem conèixer i entendre els aspectes psicosocials de la persona, el seu entorn familiar i la trajectòria que han seguit fins a accedir al nostre servei. Això ens permet adaptar la nostra tasca a la realitat i les singularitats de cadascú, potenciant, d’aquesta manera, l’impacte positiu al seu recorregut.
Seguidament, un altre dels aspectes fonamentals del treball cooperatiu entre professionals i entitats, inclou el fet de poder generar el màxim d’oportunitats per a les persones participants. A través de la coordinació establerta entre els diferents serveis que acompanyem als i les joves, podem oferir-los altres espais, derivacions o activitats que promoguin el seu desenvolupament personal.
D’altra banda, un altre dels aspectes claus d’aquest tipus de treball és l’oportunitat de poder generar una xarxa emocional estable i segura. Sovint, el procés de recerca de feina pot esdevenir desafiant i, fins i tot, frustrant. Cal que tot l’entorn sigui conscient del moment en el que es troba la persona, d’aquesta manera es facilita que el/la jove pugui rebre un acompanyament emocional complet, promovent el treball de l’autoestima, l’autoconfiança i l’autoconcepte.
L’experiència ens diu que el treball en xarxa és una de les eines més valuoses que tenim a l’hora d’intervenir amb el jovent. És per això que treballem per tal de mantenir aquesta xarxa. Fer coneixedor a cada participant de les relacions que generem amb les persones que atenem és, per a nosaltres, un aspecte clau. Els i les joves són protagonistes del seu propi procés i treballem perquè esdevinguin, al llarg de tot el programa, agents actius i participatius. Per tant, la nostra voluntat és que siguin conscients de la nostra cooperació amb altres serveis i, així, puguin sentir-se valorades i responsables de la seva pròpia trajectòria.